تجهیزات تابلو برق فشار ضعیف
همانطور که پیش تر گفته شد تمامی تجهیزات تابلو برق فشار ضعیف از نظر عملکرد وابسته هستند به همین دلیل باید نصب آنها در ابتدای کار به درستی صورت بگیرد. هر تجهیز با توجه به ماهیت کاری خود وظیفه خاصی را بر عهده دارد؛ از تجهیزات داخلی تابلو برق فشار ضعیف میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- انواع فیوز در تابلو برق فشار ضعیف
با توجه به ماهیت کاری فیوز میتوان آن را جز تجهیزات مهم و ضروری تابلو برق فشار ضعیف دانست زیرا انواع مختلف فیوز با مشاهده جریان بیش از حد مجاز، جریان مدار را قطع کرده و با این کار از تابلو برق محافظت میکنند.
- انواع کلیدها در تابلو برق فشار ضعیف
کلیدها همیشه نقش موثری در انواع تابلو برق دارند در تابلو برق فشار ضعیف میتوان از انواع کلیدها استفاده کرد؛ این کلیدها شامل کلید قطع بار، کلیدهای نشتی جریان، کلید MPCB، کلید جداکننده، کلیدهای بی متال نوع سه فاز و تک فاز، کلید اتوماتیک MCB و MCCB و غیره میباشد.
کلید قطع بار را به صورت دستی میسازند و عملکرد آن به صورت باز و بسته (دو موقعیتی) میباشد و کار با آن بسیار راحت میباشد؛ مشخصات این کلید با توجه به فاکتورهای زیر تعیین میشود.
- فرکانس کارکرد سوییچ
- پایداری الکتریکی و مکانیکی
- ایجاد ظرفیت قطع یا جریان (این مورد میتواند در شرایط عادی یا غیر عادی بررسی شود.)
- کلید اتوماتیک MCB
کلید های MCB عملکردی حرارتی یا مغناطیسی-حرارتی داشته و در تابلو برق فشار ضعیف و سایر تابلو برقها به دلیل حساسیت بالا در مواقع افزایش بار، مصرف بیشتری نسبت به فیوزها دارند و همچنین یکبار مصرف نبودن این کلیدها از ویژگیهایی است که ما را برای استفاده از آن در تابلو برق فشار ضعیف ترغیب میکند.
- کلید نشتی جریان RCD یا RCBO
کلید نشتی جریان در صورت مشاهده اختلاف بین جریانهای رفت و برگشت، مدار را بلافاصله قطع میکند تا با این کار جلوی آسیبهای احتمالی را بگیرد. برای مثال اگر اتصالی بین فاز با بدنه فلزی دستگاه اتفاق بیوفتد، کلیدهای مینیاتوری یا فیوزها قادر به شناسایی این خطا نیستند و طبعا بدون تشخیص خطا مدار را هم قطع نمیکنند که این امر باعث اتفاقاتی مانند برق گرفتگی، آتش سوزی و غیره میگردد ولی در صورت استفاده از کلید نشتی جریان میتوان از این نوع خطرات جلوگیری کرد.
این کلید حفاظتی در تابلو برق فشار ضعیف جهت تشخیص خطا مغناطیسی و همچنین خطای اضافه بار استفاده میشود که آن را منبع الکتریسیته ایمنی برای موتورها میدانند؛ کلید MPCB در سایر تابلو برقها میتواند وظایف متعددی را برعهده بگیرد که این وظایف شامل نمایش خطا، اتصال مجدد به صورت اتوماتیک، انجام انواع حفاظتها مثل حفاظت مقابل افت فازها و غیره میشود.
برای سهولت در تعمیر و نگهداری تابلو برقها از کلید جدا کننده استفاده میکنند که هم به صورت دستی و هم به صورت اتوماتیک دو موقعیتی (باز یا بسته) مورد استفاده قرار میگیرد.
در صورت استفاده از شستی دوبل میتوان از آن برای شروع به کار و قطع کردن موتور استفاده کرد ولی در صورتی که از شستیهای تکی استفاده شود فقط امکان انجام یکی از کارهای ذکر شده به ما داده میشود.
- کنتاکتور در تابلو برق فشار ضعیف
کنتاکتورها هم کلید مغناطیسی محسوب میشوند که عملکردی سریع دارند و امکان قطع و وصل مدار و تمامی دستگاههای سه فاز و تک فاز را از راه دور برای ما فراهم میکنند. هنگامی که فرمان قطعی به کنتاکتور داده میشود کنتاکتور همه وسایل برقی تک فاز و سه فاز را از طریق مدار قطع میکند.
کنترل فاز سه فاز دیجیتالی در تابلو برق فشار ضعیف در واقع دستگاهی حفاظتی میباشد که از الکتروموتورها در تابلو برق فشار ضعیف حفاظت میکند.
- بی متالهای سه فاز و تک فاز
این نوع از بی متالها در تابلو برق فشار ضعیف نقشی حفاظتی دارد؛ بی متال سه فاز و تک فاز میتواند از موتورهای سه فاز در مواقع اضافه بار (با ولتاژ کم) حفاظت کند.
- لیمیت سوییچ در تابلو برق فشار ضعیف
یکی از راههای کنترل سیستم ایجاد قفل ایمنی میباشد که برای این کار میتوان از لیمیت سوییچها استفاده کرد.
- میکروسوییچ در تابلو برق فشار ضعیف
میکروسوییچ به خاطر عملکرد خود جز سادهترین تجهیزاتی است که در تابلو برق فشار ضعیف استفاده میشود؛ میکروسوییچها در تابلو برق فشار ضعیف صرفا برای قطع یا وصل کردن جریان استفاده میشوند.
تنظیم زمان بین دو کار مدار در تابلو برق فشار ضعیف توسط تایمرها و تایم سوییچها انجام میشود.
از این تجهیز در تابلو برق فشار ضعیف و سایر تابلو برقها جهت خاموش یا روشن کردن مدار برای دورهای مشخص (روزانه، هفتگی) استفاده میشود.
به دلیل نوسانات برق یا دیگر خطاهای موجود امکان قطع و وصل برق وجود دارد که این امر موجب رسیدن آسیب به تابلو برق میشود برای جلوگیری از این نوع آسیبها میتوان از تایمر استارت مجدد استفاده کرد.
- محافظ ولتاژ در تابلو برق فشار ضعیف
در تابلو برق فشار ضعیف محافظ ولتاژ با استفاده از سیم ارت، اضافه ولتاژ به وجود آمده را دفع میکند و با این کار از ولتاژ الکتریسیته محافظت میکند.
- کنترل بار در تابلو برق فشار ضعیف
کنترل بار در تابلو برق الکتریکی را میتوان جایگزین بی متالها دانست، این قطعه در زمان اضافه بار با قطع موتورهای الکتریکی عملکرد خود را نشان میدهد.
این قطعه در تابلو برق فشار ضعیف با کنترل کردن سطح مایع از خشک کار کردن موتور جلوگیری میکند تا آسیبی به آن وارد نشود.
- ترانسها در تابلو برق فشار ضعیف
ترانسها در تابلو برق فشار ضعیف برای اندازهگیری جریان و ولتاژ با دقت بالا استفاده میشود.
- ترموستاتها در تابلو برق فشار ضعیف
عملکرد ترموستات در تابلو برق فشار ضعیف به گونهای است که دمای حرارتی دستگاه و دمای عملکردی آن را در یک جهت قرار میدهد.
- سنسور در تابلو برق فشار ضعیف
حسگرها یا سنسورها در تابلو برق فشار ضعیف جهت تبدیل کمیت فیزیکی به الکتریکی استفاده میشوند تا بتوانند شرایطی را برای عملکرد درست تابلو برق فراهم کنند.
جهت کنترل و نمایش فرآیندهایی که تابلو برق انجام میدهد از شمارنده دیجیتال استفاده میشود. از انواع تجهیزات اندازهگیری در تابلو برق فشار ضعیف برای اندازهگیری پارامترهای مختلفی مانند توان کل، ضریب توان، ولتاژ، جریان و غیره میتوان استفاده کرد.
در تابلو برق فشار ضعیف هم کابل های I/O میتوانند از دو نوع XLPE یا EPR باشند.
شینهها برای نگهداری و اتصال اجزا داخلی تابلو برق استفاده میشوند که میتوانند از جنس مس یا آلومینیوم باشند.
- برقگیر در تابلو برق فشار ضعیف
برقگیر یا سرج ارستر برای حفاظت از تجهیزات در تابلو برق فشار ضعیف در مقابل اضافه جریان و ولتاژهای بالا مثل رعد برق استفاده میشوند.
استاندارد تابلو برق فشار ضعیف
استانداردها در مبحث تابلو برق فشار ضعیف هم میتوانند اطلاعات خوبی از ابتدا تا انتها کار در اختیار ما قرار دهند، این اطلاعات شامل اطلاعاتی در مورد طراحی و ساخت، نصب و نگهداری، حمل و نقل و حتی تجهیزات داخلی و بدنه تابلو برق میباشد. توجه به این استانداردها که اطلاعات مناسبی را در اختیار ما قرار میدهند امری ضروری تلقی میشود. استاندارد معتبر IEC موارد جزئیتری را در مورد تابلو برق فشار ضعیف مورد بررسی قرار میدهند که این موارد شامل انواع پوششها، انواع کلیدها، اسکلت بدنه تابلو برق، تجهیزات اندازهگیری، سیمکشی، لامپهای نمایشگر و غیره میباشد.